5. elokuuta 2011

Gil McNeil : Oman elämänsä puikoissa

Mitä: Lontoolainen kotiäiti Jo saa tietää miehensä pettäneen häntä ja haluavan erota. Seuraavaksi mies jo kuoleekin auto-onnettomuudessa. Taloudellinen tilanne horjahtaa huonompaan suuntaan ja Jo päättää muuttaa kahden pienen poikansa kanssa rannikolle, jatkamaan mummonsa pitämään lankakauppaa. Muutos suurkaupungista pikkukaupunkiin on hämmentävä sekä äidille että pojille. Myös uudella kotikaupungilla on sopeutumista tilanteeseen.

Kommentti: Näin käsityöihmisenä kirja luonnollisesti viehätti ja imaisi mukaansa. Jouhevasti etenevän kerronnan ansiosta lukemiseen ei mennyt paljon aikaakaan ja kaipa tätäkin lukukokemusta on kuvattava sanalla lämminhenkinen. Jälkeenpäin kirja kuitenkin herätti ajatuksia. Päähenkilön traumaattinen tilanne ohitetaan melkoisella olankohautuksella. Välillä vähän itkeskellään ja toinen pojista kyselee isästä. Muuten asia jää aika etäiseksi ja siksi hiukan epäuskottavaksi. Siksi tulee mieleen, että olikohan tuollainen lähtökohta kevyelle kirjalle hiukan liian suuri ja raskas.

Henkilöhahmoja kirjassa on runsaasti, monet jäävät pelkiksi nimiksi. Ne joista kerrotaan enemmän, tuntuvat kuitenkin hyvin eläviltä ja mielenkiintoisilta. Mielenkiinnolla odotan siis suomennettavaksi myös kirjan jatko-osaa.

Ei kommentteja: