18. lokakuuta 2011

Kajsa Ingemarsson : Vettä vain

Mitä: Stella Friberg on Ruotsin menestyksekkäin dekkarikuningatar, joka elää täydellistä elämää. Stellan vaatteet ovat huippusuunnittelijoiden luomuksia ja yhdestä hänen kirjastaan ollaan tekemässä Hollywood-elokuvaa. Pääosassa tulee olemaan Keira Knightley. Täydellisen elämän kruunaa komea ja menestynyt poikaystävä. Sitten Stellan miljoonien kruunujen arvoisen kerrostalokodin kylpyhuoneseen tulee pienen ja viattoman näköinen vesivahinko. Siitäpä se korttitalon kaatuminen sitten alkaakin ja lähes kaikki Stellan elämässä menee uusiksi.

Kommentti: Joskus ammoin luin Ingemarssonin kirjan Keltaisten sitruunoiden ravintola ja tykkäsin siitä kuin hullu puurosta. Samoin kävi tämän kanssa, kun kirjan vihdoin sain kätösiini. Päähenkilö Stella on ensimmäiset viisikymmentä sivua niin käsittämättömän ärsyttävä, että teki mieli jättää leikki kesken. Jotenkin en vain pystynyt ja lopputulos oli varsin palkitseva.

Vettä vain ei ole mikään suuri kirjallinen klassikko, mutta ei se mielestäni ole myöskään kaikkein tyhjäpäisintä höttöä. Romanttinen ja tietyssä mielessä ennalta-arvattava kyllä, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Tarinan myötä Stella kehittyy ihmisenä, mutta mitään epärealistista takinkääntöä ei tiedossa ole. Mielenkiintoisimmaksi hahmoksi nousee tietenkin Stellan snobi äiti, jolle mikään ei kelpaa ja joka väenväkisin jakaa miesseikkailunsa tyttärensä kanssa.

Ei kommentteja: